Røvernytt bloggen

..                              Oppdatert Lørdag.08.01.22.. 5 årgang                                                     . I Røvernytt bloggen kan du lese siste nytt om cannabis legalisering,  rusreformen,  og politiskandalen.

Politiet kan ha ransaket personer ulovlig i «alle år»

Politiets motargumenter til rusreformen smuldrer opp.

Skien 04.04.2021. Jarle Larsen.

Har Politiets praksis i mindre narkotikasaker alltid hvert lovstridig?

Det er det store spørsmålet Justisminister Monica Mæland (H) må redgjøre for Stortinget rett over påske. Hun sier hun avventer svar fra Riksadvokaten. Saken dekkes i sin helhet i Dagbladet  - politiet kan ha ransaket personer ulovlig i " alle år."   

  

FAKTABOKS

Uavklart forhold til over påske. Slik startet det. I Stortingets høring om rusreformen beskrev statsadvokat Geir Evanger dagens praksis som følger: " Det er ingen tvil om at politiet har anledning til å lete etter bevis for hvem som solgte narkotikaen ved å ransake personen og ikke minst mobiltelefonen, sa Evanger. - Det har vært ransaket på denne måten i Norge i alle år. Jeg har aldri vært borti at dette ikke er lov," avsluttet statsadvokaten innlegget med.... Men i neste innlegg ble han motsagt av Riksadvokat Jørn Maurud som uttalte følgende: .."Tvangsmiddelet skal stå i forhold til det lovbruddet man søker å forfølge. For det andre forutsetter tvangsmiddelbruken at man forfølger et etterforskningsmål som er relevant ut fra mistanken i saken," sa Maurud - og fortsatte:. " - Dersom en person bare er mistenkt for bruk av narkotika, vil det også i dag være ulovlig å gjennomgå mobiltelefonen hans for - kanskje - å finne bevis for narkotikasalg eller eventuelt andre tilfeldige lovbrudd. En slik gjennomgang må eventuelt skje som en tredjemannsransaking,"  sa Maurud.  Evanger presenterte seg for Stortinget kun som Statsadvokat og opplyste ikke at han er nestleder i Norsk Narkotikapoliti Forening (NNPF), noe han burde gjort i den sammenhengen.

Politiet i ferd med og miste all tillit i rusdebatten.

Et av hovedargumentene til Politiet er at de mister sitt viktigste verktøy, som ransaking av personer med mindre brukerdoser er for og avsløre bakmenn og selgere, dersom reformen blir vedtatt påstår de. Mens andre påstår at de har brutt loven i alle år og det får de ikke fortsette med uansett. Se også Dagbladet Rusreformen: - Dette likner en Politiskandale!

Vi følger saken.

Riksadvokat Jørn Maurud: - Dersom en person bare er mistenkt for bruk av narkotika, vil det også i dag være ulovlig å gjennomgå mobiltelefonen hans for - kanskje - å finne bevis for narkotikasalg eller eventuelt andre tilfeldige lovbrudd. En slik gjennomgang må eventuelt skje som en tredjemannsransaking, sa Maurud.